Voorwoord van mentor erik saelens

Wil je winnen of verliezen?

WINNEN OF VERLIEZEN!?

 

Ik heb Stephan het wel duizend keer horen roepen. Zowel tegen jonge amateurboksers als tegen professionals. Die laatste inspanning, die laatste krachten die je uit je spieren kunt persen, die allerlaatste stoot om je tegenstander uit te schakelen. In de bokssport maakt dát het verschil tussen winnen of verliezen.

Winnen of verliezen. Het vat goed samen wie Stephan is en hoe hij in het leven staat: een jongen die een waslijst van tegenslagen heeft meegemaakt, maar steeds weer de kracht vond om op te staan.

Van de vele jongeren die ik de voorbije jaren heb gecoacht en gesteund*, is Stephan diegene met het meeste ‘resilience’. Die term wordt in het Amerikaanse leger gebruikt om de veerkracht van een soldaat uit te drukken. Stephan is weerbaar. Hij heeft zichzelf én anderen geleerd om jezelf altijd uit de put te hijsen, ook al gooit het leven je er telkens weer in.

Het getuigt van moed dat Stephan zijn verhaal zo open en vrij vertelt. Want wie dat aandurft, wordt niet alleen geprezen maar ook gekwetst. Ik vroeg Stephan of hij zich daar bewust van was. Hij antwoordde: “Ja, Erik, ik zal nare opmerkingen en hoongelach krijgen. Maar het is belangrijk dat mijn verhaal bekend is. Voor mezelf, maar vooral voor de jongeren die ik elke dag uit die putten probeer te hijsen.”

Dit is een boek over moed en discipline.

Dit boek geeft hoop en relativeert.

Dit boek gaat over een jongen die tegen iedereen en tegen niemand dank u moet zeggen.

 

Lees dit boek en leer je eigen verliezen te zien als een grote overwinning.

 

Erik Saelens

 

(*) In het geval van Stephan nooit financieel, want dat wou hij niet. Zijn leuze is: voor jezelf leren zorgen is niet hetzelfde als om geld vragen. En dat is een gezonde en mature attitude.

 

 
foto aba 3.jpg
boks foto aba.jpg